Eenzaam Osdorp

Het Parool schreef op zaterdag 24 juni dat 13 procent van de Amsterdammers zich ernstig eenzaam voelt. In Osdorp ligt dat percentage veel hoger!

Maar liefst op 23 procent! Dus bijna een kwart/1 op de 4 mensen voelt zich in onze wijk niet een beetje, maar ernstig eenzaam. Als je een beetje eenzaam er bij optelt, kom je bijna op de helft van alle Osdorpers die eenzaamheidsklachten kennen.

Hoe kan dit?

Het antwoord schuilt volgens Het Parool in de grote steden-problematiek van Amsterdam. Een grote stad heeft nu eenmaal grotere aantallen mensen die werkloos zijn, en dus een laag inkomen hebben. Ook trekt een grote stad meer eenlingen aan.
Ja, en? Wel, als je werkloos bent, kom je niemand meer tegen op het werk! En als je de taal dan ook nog minder goed beheerst en een slechtere gezondheid hebt, dan heb je al drie obstakels voor een vrolijk bestaan midden in het Osdorpse.
Als je dan ook nog ouder wordt, vallen familie en vrienden weg! En als je dan ook nog lager opgeleid bent, wordt het allemaal nog erger. Hoezo? Veel mensen vinden onze samenleving van formulieren (taal!), internet (taal!) en automatisering knap ingewikkeld. Mensen krijgen het gevoel niet meer mee te kunnen komen en raken het contact met de samenleving kwijt. Dit leidt tot boosheid en alleen-zijn...

Het is eigenlijk wel raar dat een laag inkomen eenzaam maakt. Dat is strikt genomen dan ook niet zo. Er zijn genoeg manieren om mensen te ontmoeten die weinig of geen geld kosten. Maar inkomen houdt wel verband met gezondheid, afkomst en werkloosheid. En dat zijn, zoals gezegd, belangrijke factoren voor eenzaamheid. "Eenzaamheid is zodoende oneerlijk verdeeld over de inkomensgroepen, zonder dat het inkomen an sich bepalend is." 

OK, en nu?

Het Parool citeert deskundigen, die pleiten voor het ontwikkelen van ontmoetingsplekken in de stad. Bijvoorbeeld, extra ruimtes in nieuwbouw en "een gezamenlijke tuin". 

Zulke verhalen zijn voor ons heel herkenbaar. Inderdaad kunnen we heel Osdorp bestraten met eenzaamheid. En dus zien we al vanaf de start van Hart van Osdorp het organiseren van ontmoetingen als één van onze kerntaken. En ook het stichten van families, met en zonder Jezus. En dus zijn onze taallessen behalve lessen ook ontmoetingen, waar nieuwe banden worden gesmeed. En dus hebben we met 15 buurtbewoners een gemeenschappelijke tuin in Stadboerderj Osdorp. En dus kun je elke woensdagavond bij Hart van Osdorp eten. En dus... is een familie van Jezus die weet heeft van hoe communities werken in Osdorp van belang. 

Hart van Osdorp, Henno Smit

Reacties

Er zijn nog geen reacties..

Reageren?